AKTUELNO

Koliko je suša desetkovala ovogodišnji rod i da li će poskupeti hrana? Na kakvu sve pomoć u narednom periodu mogu da računaju poljoprivrednici?

Ministar poljoprivrede Branisalav Nedimović ocednio je da o ovim problemima treba da se govori na dva načina.

Foto: Printscreen

-Imali smo sušu, imali smo probleme sa vremenskim neprilikama, ova stvar je lokalnog karaktera, pogođeni smo mi, BiH, Mađarska, na drugim prostorima nije bilo suše kao u Srbiji. Zatim imamo problem sa sojom, manji rod kukuruza je u odnosa na prošlu godinu, ali u odnosu na druge kulture nema toliko problema, tu su pšenica, suncokret, voće i povrće, samo sa malinom - isatakao je ministar u Jutarnjem programu TV Pink.

Sumirajući ovu godinu, naglašava da je dosta lošija, ali da ćemo imati dovoljno svih kultura za svoje potrebe, voćarskih i povrtarskih, ratarskih.

Foto: Printscreen

-Imaćemo hrane, što se tiče srpskih potreba, ali isto tako kada bude priče o stočnom fondu imaćemo dosta za svoje potrebe - dodao je on.

Na pitanje, kako pomoći poljoprivrednicima čiji su usevi pretrpeli najveću štetu, Nedimović odgovara, da država mora da reaguje na probleme, ali isto tako da se ne može očekivati samo da ona reaguje i da daje.

-Ne možemo očekivati šta će to država nama da da, poljoprivreda je ozbiljan ciklus koji se posmatra na 5 ili 8 godina. Prošla godina je bila jako dobra, naravno da će Vlada Srbije ove godine intervensati, ona je formirala svoj tim koji se bavi problemima suše, analizira se kompletna stvar - istakao je Nedimović.

Urednik ekonomske rubrike u "Večernjim Novostima" Dušan Stojaković  govoreći o tome zašto poljoprivrednici ne osiguravaju svoje useve u Srbiji, ocenjuje da u mentalitetu imamo neku crtu i da uvek mislimo "ma neće to mene".

-Veliki deo rizika se pokriva, svi poljoprivrednici sa osiguravajućim kućama mogu da naprave neke dogovore. Nepovrenje poljopriovrednika da će biti nagrađeni, a ni osiguravajuće kuće nisu vešte da nametnu svoj proizvod - ističe on.

#Branislav Nedimović

#Poljoprivreda

'